Jakie cielęta warto kupić do swojej hodowli? Poznaj najpopularniejsze rodzaje tych zwierząt

Sprzedaż cieląt to jeden z najważniejszych elementów funkcjonowania niemal wszystkich gospodarstw rolnych zajmujących się hodowlą bydła. Dla dużej części rolników stanowi ważne źródło dochodu, a dla nabywców – szansę na rozbudowę swojego stada. Wybór dobrych cieląt może jednak nie być taki prosty, albowiem wymaga znajomości rynku oraz różnych typów dostępnych osobników. Pozwala to na świadome podejmowanie decyzji zakupowych i inwestowanie wyłącznie w zdrowe, wydajne zwierzęta.

O czym pamiętać, kupując cielęta?

Do zakupu cieląt należy odpowiednio się przygotować. Kluczowym czynnikiem jest bez wątpienia zdrowie zwierzęcia, które wpływa na opłacalność całej transakcji. Cielęta powinny być utrzymane w dobrej kondycji fizycznej, bez widocznych oznak chorób czy niedożywienia. Dzięki temu powinny one spisać się na medal. Bardzo ważne jest również pochodzenie cielęcia, a więc sprawdzenie, czy pochodzi z hodowli o wysokich standardach opieki i żywienia. Dokumentacja weterynaryjna, potwierdzająca szczepienia oraz badania, stanowi absolutny fundament do oceny aktualnego stanu zdrowia cielęcia. Warto zapoznać się z nią przed dokonaniem jakiegokolwiek zakupu.

Bardzo istotnym aspektem jest także wiek i waga cielęcia, ponieważ parametry te mają niemały wpływ na dalszy rozwój zwierzęcia. Cielęta w odpowiednim wieku, odsadzone od matki i przystosowane do pobierania pokarmu stałego, znacznie lepiej i szybciej adaptują się w nowym środowisku. Ważne jest również zwrócenie uwagi na ogólną budowę ciała cielęcia, a zwłaszcza na wszelkie proporcje, stan sierści oraz aktywność, która może być wskaźnikiem jego zdrowia. Interesuje Cię nabycie cieląt od renomowanego sprzedawcy? Jeżeli tak, to sprawdź ofertę ROGOFARM. O firmie tej przeczytasz tutaj: https://www.rogofarm.pl/pl.

Cielęta typu MM – czym się wyróżniają?

Cielęta typu MM, czyli mięsno-mleczne, są wybierane przede wszystkim przez hodowców, którzy nade wszystko cenią sobie wszechstronność. Zwierzęta te charakteryzują się bardzo dobrą wydajnością zarówno w produkcji mleka, jak i mięsa. Są to cielęta pochodzące od krzyżówek ras mlecznych i mięsnych. Pozwala to na uzyskanie zbilansowanych cech w zakresie tempa wzrostu, przyrostów mięsa oraz jakości mleka. Idealnie sprawdzą się one u osób, którym zależy na wysokiej jakości.

Cielęta typu MM wyróżniają się naprawdę solidną budową ciała, dobrze rozwiniętym umięśnieniem oraz całkiem wysoką plennością. Hodowcy doceniają je za relatywnie niskie wymagania żywieniowe w porównaniu do innych typów bydła. Czyni to je znacznie bardziej ekonomicznymi w utrzymaniu, dzięki czemu są rekomendowane dla początkujących. Wybór cieląt typu MM pozwala na elastyczne podejście do prowadzenia gospodarstwa, gdyż zwierzęta te mogą być wykorzystywane w bardzo rozmaitych celach produkcyjnych.

Jakie mocne strony mają cielęta HF?

Cielęta HF, znane jako holsztyńsko-fryzyjskie, są najpopularniejszym wyborem w hodowlach mlecznych. Zwierzęta tej rasy słyną z niezwykle wysokiej wydajności mlecznej, co wpływa na to, że są szczególnie cenione w gospodarstwach nastawionych na jak najlepszą produkcję mleka. Wyróżniają się bardzo smukłą budową ciała, co jest charakterystyczne dla niemal wszystkich ras mlecznych. Ich ważnym walorem jest także niezwykle dobra genetyka, która pozwala na osiąganie znakomitych wyników produkcyjnych.
Cielęta HF mają niebywale szybkie tempo wzrostu. Umożliwia im to bardzo szybkie osiągnięcie dojrzałości produkcyjnej. Co więcej, cielęta te są znane z łagodnego temperamentu, w efekcie czego przeważnie nie robią żadnych problemów. Ważnym atutem jest także ich znakomita zdolność adaptacji do różnych warunków środowiskowych. Dzięki temu cielęta HF mogą być hodowane w różnych regionach, niezależnie od panujących tam warunków pogodowych.

Cielęta NBC – co musisz o nich wiedzieć?

Cielęta NBC od pewnego czasu także zyskują na znaczeniu. Jest to wybór idealny dla niemal wszystkich hodowców skupionych na produkcji mięsa. Wspomniana rasa mięsna słynie z imponującej muskulatury, zwłaszcza w pobliżu ud i grzbietu. Przekłada to się na wysoką jakość uzyskiwanego mięsa i jego bardzo dobry smak. Cielęta NBC charakteryzują się również niezwykle szybkim tempem przyrostu masy ciała – jest to absolutnie kluczowe dla hodowli mięsnej. Wszystko to sprawia, że postawienie na takie cielęta powinno być świetnym rozwiązaniem dla hodowców, którym zależy na dobrym mięsie.

Genetyka tego wariantu cieląt pozwala na uzyskanie zwierząt o wyjątkowej wydajności rzeźnej. Sprawia to, że są one bardzo chętnie wybierane przez profesjonalnych hodowców. Cielęta te wymagają jednak znacznie bardziej intensywnej opieki i odpowiednio zbilansowanego żywienia, aby w pełni wykorzystać ich potencjał produkcyjny. Istotne jest również zapewnienie im optymalnych warunków środowiskowych, ponieważ pozwoli im to na zachowanie dobrego zdrowia i wysokiej produktywności.

Po czym poznać zdrowe i zadbane cielę?

Zdrowe cielę to gwarancja sukcesu w hodowli. Przede wszystkim zdrowe zwierzę powinno mieć lśniącą, gęstą sierść, która świadczy o odpowiednim żywieniu i braku poważniejszych problemów zdrowotnych. Jego oczy powinny być jasne i czyste, bez śladów ropy czy innych niepokojących wydzielin. Ważna jest również aktywność cielęcia. Pamiętaj o tym, że w większości przypadków zdrowe zwierzęta są ruchliwe, wykazują zainteresowanie otoczeniem i mają spory apetyt. Jeżeli tego nie zauważasz, to zdrowie zwierząt może stać pod niemałym znakiem zapytania.

Stan kopyt i nóg cielęcia to także ważny wskaźnik w kontekście jego zdrowia, którego nie wolno bagatelizować. Prawidłowa postawa, brak kulawizny, a także w pełni zdrowe kopyta świadczą o odpowiednim rozwoju fizycznym zwierzęcia. Ważne jest również regularne badanie oddechu i pracy serca, ponieważ pozwala to na bardzo szybkie wykrycie potencjalnych problemów zdrowotnych. Hodowcy powinni ponadto zwrócić szczególną uwagę na dokumentację weterynaryjną, która potwierdza wykonanie szczepień oraz badań profilaktycznych. Jest ona bardzo ważna w kontekście oceny stanu zdrowia zwierząt.

Artykuł sponsorowany